Mit nye liv gør mig glad

Da 46-årige Jørgen Thelin gik ned med stress og depression, tog hans arbejdsliv en uventet retning. Før bestod det af teknologi og tal, nu er det fyldt med sennep og ketchup – og positive mennesker.

For ti år siden iførte Jørgen Thelin sig nystrøget skjorte, jabit og slips hver morgen, inden han tog på arbejde som IT-chef i en stor virksomhed.

I dag har han lærredsbukser og en knaldrød polobluse på – og et bredt smil! Den 46-årige sjællander er blevet pølsemand, og han elsker det. “Jeg møder lutter glade og positive mennesker hver dag. Det har forandret mig liv”, siger Jørgen.

Mellem de to år ligger en ordentlig rutsjetur. Jørgen gik ned med stress og depression og måtte helt ned at ramme bunden, før han kunne begynde katrturen op i lyset.

At Jørgen skulle arbejde med IT, stod klart, allerede da han var en stor dreng. “Jeg var god til computere, så det var oplagt for mig at uddanne med indenfor området”.

 

Han byggede mere uddannelse ovenpå og blev datanom med speciale i ledelse og sikkerhed. Han varetog flere spændende jobs, før han nåede helt til tops og bliv IT-chef i et stort internationalt firma, da han var først i 30’erne.

“Men det var gået alt for stærtk. Det var en stilling, jeg snarere skulle have haft som 55-årig. For nu havde jeg jo ikke mere at stræbe efter”, siger Jørgen eftertænksomt, mens vi sidder ved spisebordet i villaen i Ølstykke. Her bor han sammen med hans kone og børn – samt en hund og en papegøje. Sidstnævnte fløjter lystigt fra sit bur i køkkenet.

Jørgens hverdag som IT-chef var imidlertid alt andet end lystigt. De lange arbejdsdage tærede på ham, det samme gjorde det store ansvar. “Jeg skulle være “på” 24 timer i døgnet, og jobbet var øretævernes holdeplads. Hverdagene endte alt for tit i problemer, blandt andet på grund af budgetnedskæringer og brugernes utilfredshed med IT-systemerne.”

Jørgen følte ikke, han fik andet end negativitet med hjem. “Jeg kan se i bakspejlet, at min lunte blev kortere og kortere. Jeg blev sur på alt og alle uden grund.”

Gemte sig bag habitten

Jørgens adfærd dækkede over, at han havde det forfærdeligt. Alt var sort i sort. “Sådan havde jeg det i omkring tre måneder, så gik jeg for alvor ned med en depression. Jeg satte mig og stirrede ind i væggen”.

I håbet om at komme ovenpå tog Jørgen ophold i familiens sommerhus med papegøjen som eneste selskab. Men han fik det værre og værre. “Efter nogle måneder gik jeg ind på psykiatrisk afdeling og sagde “Hjælp!” Jeg forklarede dem, at jeg havde mistet lysten til at leve.”

Lægerne var første skeptiske. Måske virkede Jørgen for velfungerende. Men heldigvis endte de med at slå døren op for ham. “Jeg var indlagt et par uger, og det er noget af det vigtigste, der er sket i mit liv. Jeg følte en enorm befrielse. Jeg havde så længe gemt mig bag min habit-facade.

Nu havde jeg erkendt, at jeg havde brug for hjælp, og det var et kæmpe skridt for mig.”
På hospitalen kom Jørgen i medicinsk behandling. Han gik lange afslappende ture og fik både samtaleterapi og gruppeterapi.

“Da lægerne sagde, at nu skulle vi “snakke om tingene”, tænkte jeg bare “suk!”. Men jeg blev positivt overrasket, for det hjalp! Jeg opdagede, at andre sloges med de samme problemer som jeg selv, og jeg fik en tro på, at jeg nok skulle klare det.”.

En af dagene spillede Jørgen rundbold med de andre patienter, da han fik en lille åbenbaring. “Jeg lovede mig selv, at jeg fremover kun ville havde med glade mennesker at gøre!”.

En stor chefstilling ville Jørgen aldrig have. Han overvejede at undervise i IT, hvilket han tidligere havde gjort. “Men så huskede jeg, hvordan jeg mange gange, når mit IT-job blev for meget, havde sagt for sjov; “Når jeg bliver 50 år, vil jeg have en pølsevogn, for så skal jeg bare sørge for, at der er pølser og tilbehør nok”. Nu ville jeg gøre alvor af det!”

Jørgen hørte om en pølsevogn på Nørrebro i København, der var til salg. ”Så den købe jeg, og den blev et vendepunkt i mit liv. Jeg passede selv vognen, og i løbet af bare den første dag, fik jeg så mange positive tilkendegivelser. Kunderne sagde: “Hvor smager det godt” og ”Vi ses, for jeg kommer igen i morgen”.

Da Jørgen kørte hjem til fyraftenen, var det for første gang i årevis med følelsen af, at dagen havde været god. Efter nogle måneder begyndte hans familie at prikke kærligt til ham: ”Nu er du vist rask nok, skal du ikke have et ”rigtigt” job?”

Men da var Jørgen blevet så glad for livet som pølsemand, at det skulle være hans fremtid. ”Jeg besluttede at udvide forretningen efter Joakim von And-metoden: Man køber først nyt, når man selv har pengene, siger Jørgen, der er en kæmpe Disney-fan, hvilket ses overalt i hjemmet.

Hans firma hedder ”Festvognen FætterGuf”, og én pølsevogn er blevet til syv. Desuden råder Jørgen over et større antal popcornmaskiner, fadølsanlæg, jukebokse og andre maskiner, man bruger til fest.

Den ene pølsevogn står fast i Metro i Glostrup, de andre lejer Jørgen ud til fester. Og han følger selv med for at lange pølser og bøfsandwich over disken. ”Det er ligegyldigt, om jeg er træt eller i dårligt humør.

Så snart jeg slår klappen til pølsevognen op, får jeg sådan et kick af glæde”.

Et stort ekstra plus for Jørgen er, at hans far støtter ham i forretningen. 71-prige Bjarne Jørgensen fungerer både som pølsemand og indkøbschef. ”Min far, der ellers var gået på pension, lægger hele sit hjerte i firmaet. To timer efter, han havde gennemgået en galdestensoperation, ringede han: Mangler vi noget til forretningen?”, fortæller Jørgen stolt.

Han kan godt falde i et sort hul i ny og næ. ”Men nu ved jeg at det går over. Nu arbejder jeg for mig selv og min familie. Alle de positive mennesker, jeg møder, holder mig oppe”, siger han.

Artikel fra Hjemmet – 2011

Lej en vaskeægte dansk pølsevogn!

Skal din fest være uforglemmelig, er det oplagt at leje en pølsevogn og servere pølser og andre lækkerier på gammeldags manér. Festvognen er en rigtig fornuftig alliance for en mindeværdig oplevelse.

Da indehaver af Festvognen Jørgen Thelin for nogle år siden tog bestik af sin dagligdag i IT-branchen, afgav han sig selv et løfte. Hvis tilværelsen nogensinde skulle have et mere muntert indhold end vrisne IT-brugere, måtte der ske noget. Så han lovede sig selv, at når han fyldte 50, ville han forlade branchen og invistere i en pølsevogn. Nu er der imidlertidigt det med gode idéer, at når man først har fået dem, kan det være svært at vente med at realisere dem.

Jørgen havde ikke tålmodighed til at vente til en rund fødselsdag og kastede sig derfor ud i projektet langt tidligere end beregnet. Siden ha har han ikke fortrudt en enkelt dag. Og den ene pølsevogn blev hurtigt til langt flere. I dag råder Festvognen over hele otte af slagsen – fordelt over hele landet. Den store efterspørgsel gav virksomheden vokseværk, og Jørgens far, Bjarne, er nu også en stor drivkraft i firmaet. Skal man kunne servicere enhver form for festlig lejlighed, skal kapaciteten naturligvis være til det.

Pølsevogn til enhver lejlighed

Succesen er til at forstå. En pølsevogn symboliserer noget helt specielt. Pølsevognen kom til Danmark fra Tyskland helt tilbage i 1921, og der var derfor primært Bayerske pølser til salg. En rød pølse med sennep stod dengang i en nyslået 25-øre, og ønskede man at krydre måltiden med et rundstykke, måtte man slippe 5 øre mere. Op gennem årtierne udviklede pølsevognen sig til den tradition, vi alle kender i dag.

Og selvom der de seneste år blevet færre af dem i gadebilledet, bevarer de stadig deres status som kulinarisk nationalklenodie. Det smmarte ved en pølsevogn er, at den kan flyttes på et øjeblik og samtidig er fuldstændig selvforsynende. Den er således uafhængig af strøm- og vandforsyning og er let at stille op, når den festlige lejlighed skydes i gang.

Vælger selv sortimentet

Uanset om det er festmad til en konfirmation eller natmad til et bryllup, der er tale om, er en pølsevogn fra Festvognen på én gang et festligt og praktisk indslag til enhver form for fest. Pølser spreder ganske enkelt godt humør. Ingen lejlighed er for lille, og ingen er for stor. Om det er børnehaven, der skal have serveret røde pølser, indvielsen af en ny fabrik der skal fejres eller den runde fødselsdag, der skal være lidt anderledes.

Festvognen tilpasser sig den individuelle fest. Ved ikke at knytte sig til en fast leverandør, har Festvognen desuden altid mulighed for at vælge de bedste produkter, fra et større netværk af leverandører. Og det giver naturligvis også kunderne mulighed for at sammensætte præcis det udvalg de ønsker. Et almindeligt sortiment tæller alt fra ristede pølser og frankfurtere til otte slagt hotdogs. Og skulle man have specielle ønsker klares det let. Det eneste man lige skal huske, er at bestille sine specialønsker i god tid. Jo tidligere man booker sig pølsevogn, desto større er muligheden for at sammensætte et udvalg, der passer på en prik til ens ønsker og behov.

Lykken er en ristet hotdag

“Ketchup og sennep til den ristede og to brød?” Det er onsdag, og klokken nærmer sig med hastige skridt tolv. Jørgen Thelin er i fuld gang med at betjene en sulten mand i en pølsevogn hos Metro i Glostrup.

Smilet er stort, overskuddet enormt og lysten lyser ud af ham. Men sådan har det ikke altid været – tværtimod. Nedturen ligger tilbage i starten af det nye årtusinde, hvor frankfurtere og hotdogs var skiftet ud med software og servere.

“Jeg gad ikke gå på gymnasiet. Jeg var træt af skolen og jeg ville tjene mine egne penge. Jeg fik job hos Kommunedata og læste edb om aftnerne. Efter en lynkarriere indenfor IT-branchen med undervisning, konsulentarbejde og strategisk rådgvining, stod jeg pludselig hosLyreco, hvor jeg midt i 30’erne stod med mit drømmejob. Jeg havde med alt IT at gøre – fra ordre-indtastningen til udskrivningen af faktura og implentering af e-handelssystemer.

Jobmæssigt kan man sige, at jeg alt for hurtigt fik opfyldt mine ambitioner. Pludselig så jeg mig selv arbejde 24 timer i døgnet. For at sige det ligeud, så blev jeg træt af det. Hele tilværelsen hang mig faktisk ud af halsen til sidst”, siger Jørgen Thelin med et knap så muntert blik.

Det var dog ikke kun arbejdspresset og den hårde dagligdag, som fik Ølstykke-borgeren til at skride i svinget.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du at vi anvender cookies, for at gøre oplevelsen endnu bedre. mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk